Menu Close

Europos mitybos diena

     Lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena. Pasak Higienos instituto, kiekvieno iš mūsų pasirinkimas, ką valgyti ar gerti, bei maisto gaminimo įpročiai turi įtakos ne tik sveikatai, gerai savijautai, bet ir daugeliui kitų svarbių sričių – aplinkos taršai, klimato kaitai, biologinei įvairovei. Sveikatai palankesnės mitybos esmė yra ne tik mažiau vartoti mėsos ir sočiųjų riebalų turinčių produktų, bet ir daugiau vartoti daržovių, vaisių ir riešutų.

Plungės lopšelio – darželio „Raudonkepuraitė“ vienas iš prioritetų-sveikos gyvensenos įgūdžių ugdymas, todėl mūsų ugdytiniai, kartu su savo mokytojomis ir visuomenės sveikatos specialiste Rasa Staponkiene visą lapkričio mėnesį organizavo įvairias, sveikatos ugdymą skatinančias veiklas: gamino sveikus patiekalus iš vaisių, daržovių, grupėse džiovino obuolius ir bananus, iš kurių vėrė sveikų traškučių vėrinukus. Didžiulio vaikų susidomėjimo sulaukė morkų, burokėlių, agurkų ir obuolių rauginimo užsiėmimas. Užsiėmimų metu, visuomenės sveikatos specialistė priminė vaikams, kas yra sveika ir subalansuota mityba, kuo svarbi maisto piramidė, kurie maisto produktai „išsirikiavę“ piramidės apačioje, ir kodėl mėgstamiausi – viršuje. Vaikai diskutavo, kokiais , sveikatai palankiais maisto produktais galima pakeisti taip visų mėgstamus pyragėlius, saldainius bei gazuotus gėrimus, kaip teisingai pasirinkti sveikatai naudingus maisto produktus bei atsisakyti nemaistingų ir sveikatai nepalankių maisto produktų.
Labiausiai vaikams patiko ugdomųjų kortelių žaidimai „Kaip atsirado ant stalo“, „Maitinkimės sveikai ir atsakingai“, „Vaisių kelionė“, į kuriuos įsijungė ir patys mažiausi. Žaisdami šiuos žaidimus vaikai lavino pastabumą, mokėsi pažinti vaisius, mokėsi tinkamai pasirinkti, susipažino su įvairių produktų kilme. Priešmokyklinio ugdymo grupių vaikai žiūrėjo mokomuosius animacinius filmukus „Virtuvės istorijos. „Vanduo ir Miškas“. Šių informatyvių filmukų dėka, vaikai daugiau sužinojo apie maisto švaistymo poveikį aplinkai, klimatui, būdus, kuriais kiekvienas galime prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo, kad kuo mažiau gero maisto atsidurtų šiukšliadėžėje.
Sveikatos ugdymo bei mitybos pamatai vaikams turėtų būti padėti dar vaikystėje, nes nuo to, kaip vaikai maitinsis, ateityje priklausys jų sveikata. Todėl būtina kuo didesnį dėmesį skirti tinkamų vaikų mitybos įpročių bei sveikos gyvensenos įgūdžių formavimui.

Skip to content